fbpx
Zdravé pivo vďaka vitamínom

Zdravé pivo, ktoré pomáha našej nálade ale aj samotnému organizmu. Vďaka akým látkam ide o pravdivé tvrdenie a prečo sú vlastne prospešné? 

B1 tiamín

Ide o vo vode rozpustný vitamín. Pre telo je nevyhnutný, má totiž veľké množstvo pozitívnych vplyvov na správne fungovanie organizmu. Je nevyhnutnou súčasťou viac ako tridsiatich enzýmov. Okrem piva sa nachádza aj v mnohých iných potravinách. Vo všeobecnosti platí, že ak dbáte na prirodzenú pestrú stravu, nemali by ste mať s jeho dostatočným príjmom problém. Dostať ho do organizmu môžete aj pomocou viacerých orechov a semienok, celozrnných obilnín (otruby, natural ryža, ovsené vločky), listovej zelenine, chrenu, zemiakov, karfiolu, strukovín, mäsa, vnútorností (pečeň) či mliečnych výrobkov. Je súčasťou aj kvasníc. Odporúčaná denná dávka je 1,4 mg. Zdravé pivo je aj kvôli tomu, že po vypití pol litra dostanete do tela 1,5% dennej dávky. Má významný vplyv na energetické premeny prebiehajúce v bunkách. Tým pádom vieme efektívnejšie dosiahnuť neporušený stav srdca, tráviaceho systému, obličiek či nervového systému. Svoju dôležitosť má aj pri premene alkoholu, rozvetvených mastných kyselín a cukrov. Niektoré osoby ale trpia poruchou jeho vstrebávania. O tiamín oberá telo aj nadmerný príjem kávy či cukru.

Dopĺňať vitamín B1 by mali najmä:

  • Dojčiace a tehotné ženy
  • Ženy užívajúce antikoncepciu
  • Ľudia podávajúci vysoký fyzický výkon či v strese
  • Starší ľudia
  • Deti
  • Osoby konzumujúce alkohol vo zvýšenej miere
  • Chudokrvné osoby
  • Ľudia s chronickou hemodialízou

V počiatočnom štádiu nedostatku vitamínu B1 sa môže objaviť strata krátkodobej pamäte, zmätenosť, úbytok hmotnosti a anorexia, svalová slabosť, kardiovaskulárne príznaky či rôzne duševné príznaky. Najčastejším príznakom je beriberi prejavujúca sa vyčerpaním a periférnou neuropatiou. U osôb sa prejavujú zhoršené motorické, senzorické a motorické schopnosti. Práve podávanie tiamínu umožní rýchlu liečbu beriberi. Až 10 krát častejšia býva Wernicke-Korsakoffov syndróm pri chronickom alkoholizme či pri užívaní drog a AIDS, a to v dôsledku poklesu tiamínu. Jeho nedostatok má vplyv aj na zlý vývoj mozgu dieťaťa, čo môže viesť až k syndrómu náhleho úmrtia. Netreba sa však báť predávkovania, nadbytok vitamínu sa vylúči močom. Tiamín pomáha tráviacemu systému, pokožke, vlasom, očiam či pečene. Výraznú úlohu plní aj pri dobrej funkcii mozgu a v nervovom systéme. Podieľa sa na toku elektrolytov zo a do nervových a svalových buniek.

B2 riboflavín

Aj v tomto prípade ide o vo vode rozpustný vitamín. Telo si ho skladuje v menších množstvách v pečeni, ľadvinách a srdci. Denne by sme ho mali prijať v potravinách v množstve 1,5 mg. Zdravé pivo je na to ako stvorené, veď jeden polliter pokryje až okolo 10% dennej dávky. Nájdeme ho okrem piva napríklad aj v zelenej listovej zelenine, mlieku, pečeni či vajciach. Produkujú ho aj baktérie nachádzajúce sa v tráviacom trakte. Medzi jeho hlavné účinky patrí prispievanie k správnemu fungovaniu imunitného systému, udržaniu zdravých červených krviniek, látkovej výmene železa, zachovaniu zdravých slizníc, udržaniu zdravej pokožky a dobrého zraku či látkovej výmene, ktorá je dôležitá v boji proti vyčerpaniu a únave či pri tvorbe energie ako takej.

B2 zdravé pivo

Väčšina riboflamínu sa absorbuje v proximálnom tenkom čreve. Má žltú farbu a po vystavení ultrafialovému svetlu fluoreskuje. Viditeľné či ultrafialové svetlo ho môže rýchlo deaktivovať, preto sa jeho nedostatok môže dostaviť pri terapii svetlom pri liečbe kožných porúch alebo žltačky u novorodencov. U zdravých ľudí sa jeho množstvo zvyčajne nemeria. Jeho nedostatok nie je veľmi častý. Objavuje sa pri nedostatku hormónov štítnej žľazy či rôznych chorobách. Prejavuje sa ako nadbytok  krvi, kožné poruchy, lézie v rohoch úst, popraskanými a opuchnutými perami, edémom hrdla a úst, červenými očami, bolesťou hrdla, svrbením či problémami s reprodukciou. Ak sa jeho nedostatok podchytí včas, nie je problém problémy zvrátiť celkom jednoducho. B2 nemá pozorovateľnú toxicitu, predsa len jeho kapacita vstrebávania či rozpustnosť v organizme je obmedzená. Nežiaduce účinky pri vyšších dávkach nie sú dokázané.

Riboflavín je potrebný pre celkové zdravie a rast. Má pozitívny vplyv na rozkladanie bielkovín, tukov a sacharidov či pri výrobe energie a využívaní kyslíka zo strany tela. Ak chcete mať zdravý zrak, nepodceňujte jeho príjem. S jeho dostatočným množstvom sa pravdepodobne vyhnete aj anémii. Spozornieť by mali aj budúce mamičky, je dôležitý pre zdravé tehotenstvo. Určite po ňom siahnite aj pri častejších migrénach.

B3 niacín

Zdravé pivo obsahuje až 5,13 mg niacínu čo je skvelých 33% odporúčanej dennej dávky. V prirodzenej forme sa nachádza aj v potravinách bohatých na bielkoviny ako mastné druhy morských rýb, chudé hydinové mäso, tekvicové semená, arašidové maslo, fazuľa, zemiaky, šampiňóny portobello, tempeh a iné strukoviny. Ide o vitamín rozpustný vo vode a označuje sa aj ako kyselina nikotínová. Priraďujú sa mu mnohé nezastupiteľné biologické funkcie. Je súčasťou viac ako 200 ľudských enzýmov, čo len dokazuje jeho nevyhnutnosť. Je nevyhnutný pre celý metabolizmus bielkovín, sacharidov a tukov. Je kľúčový pri raste a delení buniek či pri uvoľnení energie z molekúl tukov, bielkovín a sacharidov.

Odstraňuje depresie či výkyvy nálad, zníži schopnosť tela vylúčiť histamín vo veľkom množstve, čím môžeme dosiahnuť rýchlejšie prekonanie príznakov astmy, alergie či sennej nádchy. Prispieva k zníženiu hladiny krvného cukru. Vďaka jeho dostatočnému množstvu v organizme môžeme očakávať optimálne fungovanie, tráviaceho, nervového a srdcovo cievneho systému. Má blahodarne účinky na pokožku a bojuje proti akné. Využíva sa pri liečbe hyperlipidémie, znižuje množstvo zlého LDL cholesterolu, naopak zvyšuje až o 35% ten dobrý HDL.

B3 sa efektívne vstrebáva pri existencii iných vitamínov ako B, C alebo chrómu. Nedostatok niacínu sa prejavuje ako nevoľnosť, nespavosť, zápal sliznice ďasien, drsná pokožka, nervozita, roztržitosť, podráždenosť, závrate, poruchy pamäte, strata chuti do jedla, váhový úbytok či bolesti hlavy.

B 6 pyridoxín

Ďalší z vo vode rozpustných vitamínov, ktorý do organizmu dostaneme okrem pitia piva aj zjedením banánov, vajec, zemiakov, múky, ryby, kuracieho mäsa či pečene. V tele plní širokú škálu úloh. Považuje sa za jeden z najvšestrannejších vitamínov (účasť na viac ako 100 enzýmových reakciách, väčšinou v súvislosti s bielkovinami). Ak máte doma nejaké výživové doplnky, je viac ako pravdepodobné, že budú obsahovať aj túto látku. Veď až viac ako 30% ľudí takéto doplnky s B6 naozaj bežne užíva.

zdravé pivo s B 6

Ak sa u vás objaví nedostatok pyridoxínu, pravdepodobne vám chýbajú aj iní zástupcovia B vitamínu (B-12, kyselina listová). Dostaviť sa môže mikroytárna anémia, dermatitída, opuchy jazyka, praskliny v kútikoch úst, šupiny na perách, oslabená imunita, depresie či zmätenosť. Ak ide o hraničnú koncentráciu, nemusí sa u vás prejaviť dokonca mesiace či roky. U kojencov sú dokázané kŕčové záchvaty, podráždenosť či abnormálne akútny sluch.

Medzi pozitívne vplyvy na zdravie zaraďujeme dôležitosť pri funkcii pečene a mozgu, metabolizme alebo tvorbe krvných buniek. Skvelé účinky badať pri pokožke, zraku a zdraví vlasov. U detí pomáha ku správnemu vývoju mozgu, jeho funkcie podporuje počas celého života.  Podieľa sa na produkcii proteínu hemoglobín v krvi, teda prenášaní kyslíka do celého tela. Vaše vnútorné hodiny a kvalitný spánok reguluje vytváraním melatonínu. Ako uvádza doktorka Serry Rossová, odborníčka na zdravie žien v zdravotníckom stredisku Providence Saint John´s (Santa Monica, California), „počas tehotenstva a dojčenia sa vitamín B6 používa pri vývoji mozgu a na podporu imunitných funkcií.“ Štúdia štátnej univerzity v New Yorku potvrdila pomoc pri znížení rannej nevoľnosti.

B9 kyselina listová

Mimoriadne prospešné je zdravé pivo pri získaní kyseliny listovej. Po litri nápoja sa vám totiž dostane pekných 30% odporúčanej dennej dávky. Poznať ju môžeme aj pod označením B9 alebo folát. Telo si ju nevie samo vytvoriť, preto ju hľadáme v nápojoch alebo jedle. Medzi dôležité zdroje okrem piva patria, vajíčka, špenát, šošovica, kel, hrach, hovädzia pečeň, hlávková kapusta, fazuľa, citrusové ovocie alebo brokolica. Užívať by ju mali najmä tehotné ženy (alebo tehotenstvo plánujú) prípadne osoby s chudokrvnosťou či nedostatkom vitamínov v organizme (hypovitaminóza).

Nedostatok vitamínu B9 sa spája s viacerými príznakmi. Ak sa objaví anémia, je to už vážnejší stav. Medzi symptómy zaraďujeme depresie, úzkosť (poruchy nálady), nedostatočné sústredenie, dýchavičnosť, bolesti hlavy, nedostatok energie či zvýšená únava. Z času na čas sa objavuje aj vred v ústach, strata chuti či bolesti pri prehĺtaní.

K čomu si však môžete pitím piva a doplnením kyseliny listovej pomôcť? Dôležitá je jej účasť na tvorbe RNA a DNA, čiže obnove a syntéze bielkovín a oboch nukleových kyselín. Takto zlepšíte reguláciu dôležitých bunkových a biologických procesov, čím bude telo optimálne fungovať. Pred a počas tehotenstva je absencia vitamínu B9 dosť nebezpečná, môže dokonca dôjsť k nenávratnému poškodeniu plodu. Dôelžitá je aj prevencia cievnych mozgových príhod, či kardiovaskulárnych ťažkostí. To dokáže vďaka regulácii množstva homocysteínu (amonokyselina) v tele. Spomenúť môžeme aj prevenciu anémie a tvorbu červených krviniek.

Zdravé pivo, také označenie môžeme použiť aj vďaka týmto ďalším látkam:

  • Selén
  • Fluór
  • Mangán
  • Horčík
  • Zinok
  • Meď

Zaujal vás tento článok? Prečítajte si aj ďalšie na túto tému v sekcii blog na webovej stránke projektu Maravar z Liptovského Trnovca. Ak si chcete užiť zdravé pivo, ktoré je vyrobené s láskou a naozaj originálne, vyskúšajte aj naše a o svoje postrehy sa podeľte napríklad na našom Facebooku.

Ostatné články