fbpx
pivné kúpele a ich blahodárne účinky na zdravie

Pivné kúpele u nás v Maravare prinesú návštevníkom množstvo pozitívnych zdravotných či relaxačných zážitkov. Aké látky stoja za ich blahodarnými účinkami?

Návšteva pivného wellnessu v Liptovskom Trnovci spája príjemné s užitočným. My sme sa dnes pozreli na to, ako dokážeme našimi procedúrami pomôcť vášmu organizmu k zlepšeniu. Nejde len o krásu či relax, pozitívne zmeny pocítite aj pri vašom dýchacom systéme, imunite, či trávení. Môže za to množstvo vitamínov hlavne skupiny B či iných látok v pivnom kúpeli. Nezabúdajme ani na zázračný rašelinový zábal, infrasaunu či masáž. A ak k tomu pripojíme aj naše domáce, vlastnoručne uvarené miestne pivo, dostane sa vám skvelého zážitku, za ktorý sa vám poďakuje aj vaše telo.

Lepšie dýchanie

Pivné kúpele využívajú aj silice. Tie uvoľňujú dýchacie cesty a sú doslova balzamom pre fungovanie slizníc. Preto sa odporúčajú aj osobám, ktoré trpia dýchacími problémami. Navštíviť by nás mali hlavne alergici a astmatici.

Naveky mladý

Teraz by mali zbystriť pozornosť hlavne ženy. Predsa len, hlavne naše nežnejšie polovičky navštevujú pivné kúpele aj kvôli mladnutiu. Aké pozitívne zmeny môžu už po prvých procedúrach spozorovať? Ide hlavne o zlepšenie stavu pleti, o čom sa podrobnejšie dozviete nižšie. Náš kúpeľ totiž obsahuje množstvo látok (napríklad askorbové kyseliny či antioxidanty), ktoré vedú k celkovému omladnutiu, nie len ku krásnej pleti.

pivné kúpele Maravar

Detoxikácia

Pivné kúpele obsahujú aj látky, ktoré dokážu z tela odplaviť škodlivé látky otvorením pórov. Takto sa docieli celková detoxikácia organizmu. Počas oddychu v našich kadiach si určite doprajte aj naše vlastné domáce pivo, ktoré v primeranom množstve prospieva obličkám či celkovému vylučovaciemu ústrojenstvu.

Pohodlné chudnutie a zdravé trávenie

Trápia vás tráviace problémy? Pivné kúpele budú pre vás rajom. Táto procedúra je skvelou zbraňou proti páleniu žáhy, keďže znižuje prekysličenie organizmu. A ako bonus k tomu, urýchľuje aj spaľovanie tukov, čím napomáha prirodzenému chudnutiu. Dokonca aj v polohe ležmo vo wellnesse…

pivné kúpele Liptovský Trnovec

Zdravá imunita

Dostaňte do svojho organizmu všetky dôležité vitamíny a látky, ktoré pivo či jeho suroviny obsahujú. Tu by sme upriamili pozornosť najmä na pivovarské kvasnice, o ktorom sme písali aj v samostatnom blogu. Posilnite si tak prirodzenou cestou vašu imunitu. Určite si na nás neskôr spomeniete počas chrípkového obdobia, keď na rozdiel od vašich známych budete fit.

Zbavte sa stresu

Po našej návšteve budete hrdo známym hovoriť o tom, že ste absolvovali naozaj príjemnú antistresovú terapiu. Samozrejme, ide o žart. No pravdou je, že pivné kúpele majú preukázané účinky na ukľudnenie mysle a tela či odstránenie vonkajšieho aj vnútorného napätia. Načerpajte čerstvú energiu a hoďte za hlavu všetky starosti. Popri tom všetkom vám príjemne prehrejeme kĺby aj svaly.

Zdravé vlasy a koža

Pokožka počas nášho kúpeľa získa dôležité množstvo vitamínov, hlavne tých skupiny B, či pre jej zdravie iné prospešné látky. Vďaka nim sa posilnia jej regeneračné schopnosti a bude na dotyk vláčnejšia. Potešia sa aj vaše vlasy, ktoré budú silnejšie a lesklejšie. Pivné kúpele sa odporúčajú aj pri liečbe akné, lupienky alebo ekzémov. Koža sa navyše prekrví, lepšie sa budú hojiť aj rany.

pivné kúpele a krása

Zdravotné a relaxačné účinky má náš pivný kúpeľ najmä vďaka vitamínom skupiny B, ktoré sa tu nachádzajú naozaj v hojnom počte. Zabúdať však netreba ani na antioxidanty.

B1 tiamín

Tiamín považujeme za nevyhnutnú súčasť približne tridsiatich enzýmov. Má dôležitú úlohu pri energetickej premene v bunkách. Vďaka tomu môžeme tvrdiť, že je mimoriadne potrebný pre správne funkcie srdca, obličiek, nervového systému alebo tráviaceho systému. Svoju prácu si vykoná aj pri premene alkoholu, cukrov a rozvetvených mastných kyselín. Ak človek trpí jeho nedostatkom, postihuje to funkcie nervov a spôsobuje slabosť, brnenie a znecitlivenie končatín či všeobecné zhoršenie celkového stavu tela.

Pivný kúpeľ sa vďaka tomuto vitamínu odporúča ľuďom vykonávajúcim vysoký fyzický výkon prípadne tých v strese. Pomáha starým ľuďom ho doplniť (práve oni často trpia jeho nedostatkom), čo je mimoriadne dôležité aj pre chudokrvné osoby alebo trpiace chronickou hemodialýzou.

B2 Riboflavín

Tento vitamín hrá dôležitú úlohu pri obnove červených krviniek, uvoľňovaní energie zo sacharidov a telesnom raste. Je skvelý pre zlepšenie stavu pokožky, pri jeho nedostatku dochádza k jej popraskaniu. Poďakujú sa vám aj oči, ktoré sú pri podcenení tohto vitamínu precitlivené na prudké svetlo. Spomenúť môžeme aj výborný vplyv na skvelý stav slizníc. Trápite sa s vašimi mastnými vlasmi? Aj to môže byť dôvod absencie Riboflavínu. Vďaka jeho doplneniu v kúpeli pomôžete chrániť organizmus pred pôsobením škodlivých voľných radikálov. Pomôcť si u nás môžu vďaka nemu aj osoby s aftmi či popraskanými kútikmi pier. Nezabúdajme na významné zníženie miery vyčerpania a únavy. Veď práve relax je to, prečo k nám prichádzate.

B2 vitamín pivo

B3 Niacín

Niacín je ďalším z veľmi dôležitých vitamínov, ktorý dostaneme do organizmu vďaka pivu vnútorným aj vonkajším spôsobom. Dá sa povedať, že ide o akéhosi opravára buniek. Podieľa sa na správnej tvorbe vlákien či rozšírení ciev. Preto sa pivné kúpele odporúčajú aj pre osoby, ktoré sa liečia na poruchy periférneho prekrvenia. B3 vám taktiež napraví psychiku a nervový systém, má v pivnom kúpeli blahodárne účinky na pokožku či sliznicu. Zníženie únavy a vyčerpania si dovolíme zopakovať.

B6 (pyridoxín)

Pyridoxín je zapojený v mnohých enzymatických reakcií, ktoré udržujú telo zdravé. Je nutný pre správnu funkciu červených krviniek. Tu ide najmä o Hemoglobín zodpovedný za prenos kyslíka v tele. Máte zlú náladu? Okúpanie sa v pive vďaka B6 ako koenzýmu pre viac ako 100 enzýmov, ktoré majú na starosti metabolizmus bielkovín, vám ju dokáže napraviť, podobne ako aj problémy so spánkom či citlivosťou na bolesť. Pozitívne vplýva na serotonín (reguluje náladu), melatonín (upraví váš spánok a vnútorné hodiny), dopamín (bežná komunikácia nervových buniek) alebo noradrenalín (kontrola stresu). Zlepšite si váš imunitný systém, kúpeľ vám vďaka vitamínu pomáha vytvoriť protilátky proti rôznym infekciám.

Konkrétne ženám pomôžeme pri menštruačných bolestiach, vedecké výskumy naznačujú aj poskytnutie úľavy od symptómov predmenštruačného syndrómu. Vitamín B okrem iného skvelo pôsobí na pokožku a udržanie mladistvého vzhľadu, oddiaľte vznik vrások .Pomáha zmierniť časté kožné poruchy ako ekzémy, akné alebo suchú kožu. Vďaka nemu nás navštevuje mnoho osôb aj s vážnejšími kožnými ochoreniami, napríklad s melanomom alebo psoriázou.

B11 kyselina listová

Nemáte radi špenát? Príďte sa okúpať v pive! Práve v tejto zelenine bola prvýkrát objavená (1941). Potrebujeme ju napríklad pri krvotvorbe, bez nej hrozí poškodenie červených krviniek. Svoju úlohu zohráva aj pri tvorbe nukleových kyselín alebo procese bunkového delenia. Je mimoriadne dôležitá v tehotenstve pri správnom vývoji a raste plodu. Bez nej by mala veľký problém aj nervová sústava. Pivný kúpeľ je vďaka nej prospešný aj pri lupienke.

Antioxidant

Tieto látky zabraňujú negatívnemu pôsobeniu kyslíkových radikálov, ktoré urýchľujú starnutie organizmu. V najhorších prípadoch môžu dokonca spôsobiť rôzne civilizačné choroby. Pivný kúpeľ vám ich vie doplniť. Medzi ich priaznivé účinky patrí zníženie hladiny cholesterolu v krvi, zvýšenie celkovej imunity či podporenie správnej činnosti tepla. Vďaka antioxidantom eliminujete aj problémy so zrakom.

Antioxidačné vlastnosti má aj ďalšia látka, ktorá sa nachádza v pivnom kúpeli. Ide o kyselinu askorbovú, ktorá hrá hlavnú rolu vo formovaní kolagénu v organizme. Ten je dôležitý pre opravu buniek telesných tkanív, krvných ciev, kostí, zubov a ďasien. Aj vďaka nej vám pivné kúpele pomôžu k zdravšej pleti (napríklad aj pôsobením proti vzniku modrín a krvných zrazenín). Pomáha aj alergikom znížiť negatívny vplyv mnohých alergénov.

Vykúpanie sa v pive ale nie je jedinou procedúrou v našom projekte Maravar. Pivné kúpele ponúkajú komplexnejšie služby. Ešte pred zaľahnutím do kade na vás čaká infrasauna, ktorá pripraví telo nahriatím pri relaxačnej hudbe na hlavný bod programu. Aj to aj so zdravým pivkom po ruke. Infrasauna má mnoho zdravotných benefitov. Vďaka vypoteniu sa dosiahnete rýchle a jednoduché zbavenia toxínov. Samozrejmosťou je príjemný pocit pokoja a skvelá relaxácia. Teplo uvoľní pokožku a svaly, má priaznivý vplyv na hladinu stresového hormónu (kortizolu), ktorý vás dostane do rovnováhy. Spomeňme aj tíšenie bolesti svalov a kĺbov alebo prevenciu a liečbu zápalov. Počas saunovania sa vylučujú toxíny z pokožky, vďaka čomu dostáva zdravý vzhľad a jemnosť. V neposlednom rade ide o pomoc pri chudnutí, keďže sa vám zvyšuje vnútorný tep a energia sa využíva aj na ochladenie vnútorných orgánov.

Vyskúšali ste už rašelinový zábal? My vám ho nanesieme na chrbát. V balnoterapii sa využíva odjakživa. Rašelina disponuje viac ako stovkou rastlín a obsahuje obrovské množstvo prírodných stopových prvkov, minerálov, živín a iných látok, ktoré sa hravo vstrebávajú do organizmu cez pokožku. Spomeňme aj triesloviny, enzýmy, vosky a organické látky, najmä kyselinu huminovú. Pomôžu vám pri prekrvení a zlepšení činnosti kĺbov a svalstva, obnove kožných buniek, zlepšení hojenia kožných ekzémov, vstrebávaní krvných enzýmov a podobne. O pozitívnych vplyvoch následnej masáže písať viac asi nemusíme.

Zaujal vás tento článok? Získajte ďalšie informácie o zdravotných pozitívach nášho piva či pivného wellnessu v sekcii blog na webe projektu Maravar sídliaceho v Penzióne Mara v Liptovskom Trnovci. Ak ste nás už navštívili, zverte sa s vašimi zážitkami v diskusii pod týmto článkom na našom Facebooku.

Ostatné články