MARAVAR
CELÝ PRÍBEH

Píše sa rok 2005. Súrodenci Ingrid Adamčiaková a Miroslav Proč uvažujú o zmene v ich aktuálnych podnikateľských aktivitách. Miroslav s manželkou prevádzkujú útulný penzión Villa Svorad v obci Prosiek neďaleko vstupu do Prosieckej doliny. Ingrid s rodinou vedie malé dedinské potraviny, no doplácajú na konkurenciu okolitých supermarketov. Jedného dňa sa k nim dostala možnosť získať zaujímavý pozemok v Liptovskom Trnovci, ktorý bol práve v tej dobe na predaj. To ešte netušili, že sa tu zrodí príbeh pivný wellness.
Súrodenci si teda sadli za jeden stôl a začali uvažovať nad výstavbou reštaurácie. Nešlo o náhodu, celá rodina má korene v gastronómii a hotelierstve. Ich rodičia pracovali celý život v hoteloch a obaja vyrastali od útleho detstva v tomto prostredí. “Lokalita pozemku sa nám hneď zapáčila. Zacítili sme v tom určitý príbeh. Išlo o priestory priamo pri hlavnej ceste, pozitívum sme videli aj v blízkosti Tatralandie a autokempingu. Mne sa to pozdávalo od začiatku,” hovorí Miroslav. Trochu skeptickejšia však bola Ingrid, no situácia v jej biznise ju nútila uvažovať nad zmenou. „Mne sa suma za pozemok zdala vysoká, no vývoj situácie v našich potravinách nebol pozitívny a dlhodobo udržateľný v zelených číslach.
Netrvalo dlho a súrodenci našli spoločnú reč a hlavne sa zhodli na dlhodobej vízii spoločného podnikateľského projektu. Tu niekde sa začal príbeh pivný wellness, ku ktorému bolo ale stále ďaleko. Začali tak jednať o kúpe pozemku, s architektom prerokovali konkrétny stavebný projekt a v banke sa snažili získať úver. Časy však na Slovensku neboli pozitívne naklonené pre podnikanie, preto museli vykonať množstvo prác aj svojpomocne.
28.2.2006 bola otvorená ich spoločná Pizza Nay v Liptovskom Trnovci.
Práve v tento deň sa začal náš boj a príbeh v gastronómii. Hľadanie najlepších surovín za rozumnú cenu, vyšperkovanie prvotných receptov, ustálenie personálu, zvládnutie obdobia mimo sezóny…Žiaden úspech nezačína bez potu, obáv či menších sklamaní. Veľmi veľa základných vecí, bez ktorých sa nezaobíde žiaden úspešný podnikateľ. Postupne sme sa dozvedeli, ako spraviť podnik efektívny a založený na jednotnom systéme, ktorý sme budovali roky. Koncept prevádzky je od začiatku budovaný na systéme fast-food. Našim cieľom nie je byť tuctovou talianskou reštauráciou s drahým a nezrozumiteľným menu. Kladieme dôraz na jednoduchosť, rýchlosť a kvalitu presne tak, ako sa tým môže pochváliť aj náš pivný wellness.
Ako každá úspešná prevádzka, aj tá naša je postavená na ľuďoch. Už od roku 2007 spolupracujeme so šikovným a stále inovatívnym kuchárom Lubomírom Funiakom, ktorému vďačíme za mnohé inovácie a maximálne svedomitý prístup k práci. Za tie roky sme si vybudovali úzke väzby a patrí do našej rodiny.
V roku 2015 začína Miroslav zhmotňovať svoju rybársku vášeň do projektu Rybáreň na háku. Starú hasičskú nádrž na okraji Liptovskej Sielnice sme postupne pretvorili na raj pre rodiny s deťmi. Rybárska bašta so slamenou strechou v sebe ukrýva modernú reštauráciu, kde ochutnáte najlepšieho údeného pstruha na grile z vlastného chovu. Rybáreň na háku vytvára v hosťoch jedinečný zážitok či príbeh a presne týmto smerom sa chceme uberať v každom segmente nášho podnikania.
V roku 2016 a 2017 vstupujú do Pizza Nay natrvalo aj synovia Ingrid – Patrik a Tomáš. Aj vplyvom rozšírenia našich radov sa rozhodujeme, kam chceme ďalej smerovať naše rodinné podnikanie a životy. Našim cieľom je vybudovať pivný wellness pre širokú verejnosť, no v našich priestoroch nevieme naplniť naše sny. Jedným z nich je aj minipivovar, ktorý by sme prepojili s wellness. Ako ideálna voľba sa nám zdá protiľahlý Penzión Mara, preto sa v lete 2017 púšťame do jednaní o jeho odkúpení.
V apríli 2018 oficiálne preberáme prevádzku Penziónu Mara v Liptovskom Trnovci, čo znamená začiatok nášho pôsobenia v hotelierstve.
Piliere aj tohto podniku stoja na ľuďoch, preto by som rád vyzdvihol skvelú prácu Viliama Mišíka spolu s rodinou v Penzióne Mara. Od prvých dní sme sa z ich strany mohli spoľahnúť na ich dlhoročné skúsenosti, ktoré nám ochotne predali. Veľmi si ceníme ich pomoc pri plynulom nadviazaní na jeho rodinnú pohostinnosť smerom k dovtedajším či novým zákazníkom.
Po niekoľkých mesiacoch vstupuje natrvalo do Penziónu Mara aj manžel Ingrid – Ján Adamčiak, koncom roka naše rady doplnila aj manželka Patrika – Mária „Majka“ Adamčiaková.
S vynikajúcou recenziou z Villa Svorad sa začína v roku 2018 strategické partnerstvo s Tomášom Lukáčom z poradenskej firmy Eggresh. Od tohto momentu spoločne riešime každú propagáciu a strategicky plánujeme všetky kroky v predaji pobytov. Marketing penziónu, rezervácie a komunikáciu prebral Patrik Adamčiak.
Po nevyhnutných úpravách exteriéru či interiéru prichádzajú po prvej sezóne v roku 2018 prvé plody našej tvrdej práce. Náš rodinný prístup k zákazníkom sa odzrkadlil aj na pozitívnych recenziách, čo nám dáva odvahu pustiť sa do projektu vysneného pivného wellness. Začiatkom roka 2019 začíname s nadšením budovať jeho prvé časti, konkrétne minipivovar. Po dlhých mesiacoch mravčej práce a hektolitrov pív, ktoré prešli smädnými krkmi spokojných zákazníkov sme sa dočkali aj prvých vaní, čo znamená, že náš príbeh o pivných kúpeľoch naberá naozaj reálne kontúry.
Od októbra 2019 si teda u nás môže každý vychutnať relax, ktorý ponúka pivný wellness, po ktorom sme tak všetci túžili. Od 9. decembra je spustený online predaj procedúr prostredníctvom nášho webu či Zľavomatu.