Pivo patrí medzi najobľúbenejšie nápoje na svete. To platí samozrejme aj na Slovensku, kde patríme dlhodobo k jeho najväčším konzumentom. Málokto z nás však vie, ako pivo vzniklo a akým procesom sa dostalo do dnešnej podoby. Preto sme pre vás pripravili článok, ktorý odhalí nepoznané čaro zlatistého moku a čo to prezradí aj o slovnom spojení pivo a zdravie.
Veľkú časť súčasného Slovenského pivného trhu tvoria komerčné značky piva. Aj keď sa tento trend postupne mení, zmeny prichádzajú veľmi pomaly. Drvivá väčšina Slovákov siahne skôr po lacnejšom pive známych značiek, čím prichádzajú o ten nefalšovaný zážitok z lokálnej značky. Aby sme dokázali vyrobiť skutočne kvalitné pivo, minipivovary určite nemôžu predávať „polliter“ pod 1 euro. Keď sa pozrieme na minipivovary z pohľadu čísel, jednoznačný náskok získava Česko, kde dnes môžete navštíviť viac ako 250 minipivovarov a ich počet stále rastie. U nás ich napočítame zatiaľ okolo 70.
Treba však dodať, že sme na tom lepšie, ako pred desiatimi rokmi. V tomto období u nás vznikla Asociácia malých nezávislých pivovarov. V roku 2009 ovládali viac ako 90 percent nášho pivného trhu dva nadnárodné giganty, pri ktorých o svoje miesto bojovalo len 7 minipivovarov. Kým v priľahlých krajinách zažívali rozmach, u nás boli odsúdené na zánik a polena im kládli pod nohy aj zákony. Našťastie sa to začína otáčať a aj Slováci si chcú a hlavne môžu dožičiť tradičnú chuť piva, ktorá sa v poslednej dobe takmer vytratila. A popri tom sa v ňom aj okúpať…
Jednou z najobľúbenejších tvrdení nás pivárov je fakt, že nejaký ten pohár piva prospieva zdraviu. Manželky s tým pravidelne nesúhlasia, no v tomto prípade ich veľmi nepotešíme. Tomuto nápoju sa totiž posudzujú napríklad pozitívne účinky na hladinu cholesterolu. Pivo totiž obsahuje látky, ktoré podporujú tvorbu dobrého cholesterolu (HDL) a naopak potláčajú tvorbu toho záporne pôsobiaceho. Preto pri slovnom spojení pivo a zdravie vám nos určite nenarastie.
Potešíme vás v prípade, ak sa snažíte schudnúť, no neviete si predstaviť dodržiavať nepríjemné diéty. Podľa viacerých štúdií je skvelým zdrojom energie aj pivo. Odborníci ho navyše odporúčajú aj po športovej aktivite, kedy slúži ako vhodný iontový nápoj. Podobne ako pri víne, aj tu dokážeme znížiť riziko mozgových príhod.
Asi najznámejším potvrdením pravdy o slogane pivo na zdravie je veľké množstvo vitamínov B (konkrétne B1, B2, B3, B5, B6, B12) a H či vlákniny, ktoré pomáhajú najmä zažívaciemu traktu (tu sa odporúčajú horkejšie druhy). Ak budete tvrdiť lekárovi, že máte zdravé kosti a žily aj vďaka pivu, tiež sa s vami asi hádať nebude. Všetko však treba brať s mierou. Je jasné, že pravidelné posedenie v krčme a vypitie desiatich krígľov asi nebude pre vaše telo to pravé orechové. Zdraviu prospešné účinky piva dosiahnete jedným až dvoma pohármi denne.
O histórii piva a sladu koluje množstvo zaujímavých legiend. Historici aj odborníci sa prikláňajú k legende o starovekom sumerskom farmárovi, ktorý nechal svoju úrodu jačmeňa na daždi. Pri pokuse o jeho vysušenie na slnku nevedomky vytvoril slad. Jeho chuť sa mu zdala zaujímavejšia, za čo mohla zmena škrobu na cukor.
Čo sa týka samotného piva, ten bol objavený taktiež náhodou, keď roľníkom zmokol chlieb a tým pádom sa do neho dostali prírodné kvasinky. Ich jedlo začalo prirodzene kvasiť a na jeho povrchu sa objavila tekutina – pivo. Netrvalo dlho a Sumeri pochopili, aký zázrak im bohovia ponúkli. Preto si aj vymysleli pre tento nápoj svoju bohyňu – Nikasi (Žena, ktorá napĺňa ústa).
Prvé úlomky nádob s pozostatkami piva boli objavené na území dnešného Iraku. Štúdie ukázali, že pochádzajú z obdobia 4000 rokov p.n.l., kedy sa tu rozprestierala Mezopotámia. Navyše sa tu našli aj hlinené tabuľky zobrazujúce ľudí, ktorí si vychutnávali pivo pomocou slamiek priamo z džbánov. Nemohli si ho dožičiť toľko, koľko im hrdlo ráčilo. Každý Sumer mal podľa postavenia právo na dva až päť džbánov denne.
Pivo sa dostalo aj do známeho Eposu o Gilgaméšovi (3000 rokov p.n.l.). Ide o mýtický príbeh na hlinených tabuliach, kde nám autor vyrozprával príbeh o tom, ako sa stane stvorenie medzi človekom a zvieraťom pomocou ženy človekom. A ako to dosiahla? Priniesla mu pivo a chlieb.
Ten pravý rozmach však nastal až so zánikom Sumerskej ríše v najlepšom období Babylonu (2000 p.n.l.). Babylončania totiž poznali až jeho dvadsať druhov a dokonca si vytvorili aj vlastné značky. Neslúžilo len k potešeniu (dokonca aj otroci si mohli vychutnať dva džbány denne), bolo aj uznávaným platidlom najmä pri obchodoch s Egyptom. Do zákonov ho zakomponoval okolo roku 1700 p.n.l. Chamurapi, ktorý jasne stanovil cenu a kvalitu piva. A beda tomu, kto vyrobil pivo zlej chuti či ho predával za vysoké ceny! Za tento strašný hriech sa udeľoval trest smrti. V Európe si ľudia dožičili pivo až okolo roku 800 p.n.l. (Germáni).