Ideálnym letným nápojom je určite horúca novinka – smoothie pivo. Skvelá kombinácia ovocia a piva, ktorá prináša zaujímavé kyslasté príchute a hlavne osvieženie.
Pre mnohé pivovary vo svete (a najmä v zámorí) sú vo výrobe na prvom mieste väčšinou aromatické pivné profily resp. „hop forward“. Poďme si ale v dnešnom predstavovaní pivných štýlov predstaviť ďalšieho zástupcu z tých, kde nie je chmeľ ani náhodou jedinou zložkou. A v posledných rokoch sme sa pri problémoch s úrodou chmeľu presvedčili, že to môže byť pre menšie aj väčšie spoločnosti veľmi dobrá cesta, ako zaujať zákazníkov. Zaujímavou voľbou môže byť aj smoothie pivo. Tento druh piva si začína užívať slávu najmä v USA, no horúcou novinkou sa stáva aj na aktuálnych pivných veľtrhov v Európe. Pivovarníci sa neboja využiť pri výrobe rôzne ovocia, najčastejšie maliny alebo broskyne.
Smoothie pivo, známe aj pod pomenovaním pastry sours, sú produktom fantázie a kreativity pri využití ingrediencií sládkov. Medzi známe pivovary, ktoré ho varia, patrí aj Mortalis Brewinf Company, ktorá je známa týmito experimentami. Až desať ich kúskov sa totiž umiestnilo v renomovanom rebríčku tridsiatich historicky najlepšie hodnotených smoothie pív na Untappd. „Smoothie pivo je ideálnou cestou, ako sa zamerať na kyslé pivá. Určite neslúžia na to, aby vám zničili sklovinu a priniesli okamžité pálenie žáhy. S kyslosťou sa pracuje veľmi rozumne,“ hovorí generálny riaditeľ pivovaru Paul Grenier. V podstate využívajú kyslý pivný základ, pridávanie ovocia, niekedy aj laktózy a ďalších prísad, aby sa vytvoril určitý profil ovocnej chuti resp. vášho obľúbeného dezertu v tekutej forme.
Pôvod tohto štýlu pravdepodobne siaha len do roku 2015, kedy Tired Hands Brewing z Philadelphie či štokholmské Omnipollo vynašli milkshake IPA štýl. Ide o mliečnu IPA s pridaním veľkého množstva laktózy, ovocného pyré, vanilkových luskov a rôznych korení. A práve tento nápoj odborníci označujú za predchodcu smoothie piva. Smoothie pivo má DNA postavené na jednej základnej veci – nekvasenom ovocnom pyré. „Je jedno, aké bláznivé doplnky pivu dodáte, všetko ovocie musí byť nefermentované,“ upozorňuje riaditeľ Oakshire Brewing z Oregonu Dan Russo. Tento pivovar stihol za posledných niekoľko rokov vyrobiť okolo 45 rôznych smoothie pív. „Len tak získate skutočnú textúru a kyslosť.“ Smoothie pivo má za cieľ to, aby chutilo tak, ako klasické smoothie. Husto a ovocne. A ako sme spomenuli, pri pridávaní rôznych korení a iných doplnkov máte rozviazané ruky.
Jeho výroba v prvom rade začína tvorbou receptu. Paul Grenier tento proces prirovnáva ku scéne z obľúbeného animovaného Pixar filmu „Ratatouille“ o kryse menom Remy, ktorá je skvelým kuchárom. „V Ratatouille je jedna scéna, kde Remy vidí chute a vyťahuje ich do vzduchu, aby vytvoril skvelý recept,“ hovorí Grenier. „Pri smoothie pive ide o veľmi podobný proces, pretože sa snažíme využiť rôzne ovocia a napodobniť chuť klasických dezertov. Najprv ale treba nájsť tú správnu kombináciu ovocia. Čo sa hodí k maline? Čo sa bude kombinovať s broskyňou alebo marhuľami? Keď už mame túto kombináciu pripravenú, môžeme sa venovať tomu, ako to všetko ešte doplniť.“ Keď pracujete so základom z malín, čučoriedok a ostružín, ktoré spolu skvelo fungujú, ako to všetko ešte pozdvihnúť? „Skúsime to spárovať s marshmallow, čím vyvážime malinovú kyselosť s krémovosťou a slanosťou a dostaneme prístupnejší profil,“ hovorí Grenier.
Podobne uvažuje aj Oakshire, ktorých smoothie pivo Theme From the Bottom je obohatené o marshmallow smotanu a vanilkové lusky. „Aké sú tie správne ovocné kombinácie? Čo ľudí chuťovo zaujme? Spravil už vôbec niekto kombináciu granátového jablka a mučenky? Stále je čo objavovať,“ hovorí riaditeľ tohto pivovaru Russo. Aj Grenier však pripúšťa, že ak je kombinácia ovocia dostatočne výrazná, nie je nutné už nič pridávať. „Zemitosť papáje, žiarivé citrusy alebo ananás, hladký profil broskyne, to všetko spolu ideálne hrá, čiže to proste necháme tak,“ zdôrazňuje Grenier no hneď sa zamyslí…“Ale predsa by to mohol zlepšiť kokos!“ A aj tu môžete vidieť, ako sa tvorba receptu zo sekundy na sekundu môže vybrať inou cestou…
Hydra / All Together
Pivovar: Mortalis Brewing Company
V prvom rade musíme spomenúť, že toto smoothie pivo už pivovar nevyrába. Išlo však o celosvetovú, otvorenú pivnú spoluprácu za účelom podporu pivovarského a pohostinského priemyslu. Dôvodom bola pandémia COVID-19. Časť ziskov bola venovaná zamestnancom pivovarov alebo pohostinstiev, ktorí kvôli pandémii ostali bez práce. Táto verzia bola uvarená podľa receptu známeho piva Hydra a recept dostal názov 7 berries and a Cherry. Obsahuje maliny, čučoriedky, jahody, ostružiny, brusnice, sweet cherry, machovku a ostružinu boysenovku. Všetko je to ešte ochutené Marshmallow. Cisponuje 7% ABV.
EVEN MORE HYDRA – ETNYC EDITION
Pivovar: Evil Twin Brewing NYC
Tento Fruited Sour bol uvarený v spolupráci s Mortalis Brewing. Mieša ostružiny, čučoriedky, maliny a kakao. Takúto hlavu piva nájdete len málokde. Kombinácia je to však skvelá. Disponuje 7% AVB.
DEEP DEPTHS
Pivovar: HOMES Brewery
Skvelá spoluprácac HOMES s WAX Wings Brewing Company. Ide o zaujímavé kyslé smoothie pivo plné banánov, jahôd, mandariniek a obľúbených marshmallow. Odporúča sa piť len poriadne studené. Pred otvorením by sa malo uložiť „hore nohami“ aspoň na dve minúty. Disponuje 7% ABV.
HYDRA / Schmoojee A La Mode
Pivovar: Mortalis Brewing Company
HYDRA proste kraľuje aj so svojim pivovarom smoothie pivám. V tomto prípade ide o spoluprácu s Imprint Beer Co. Mieša ananás, jahody, kokos a smotanu. Pozor však na to, že obsahuje mliečne výrobky. Disponuje 7% ABV. HYDRA sa môže ešte v spolupráci s King´s Brewing pochváliť aj svojou verziou Frosé s kombináciou maliny, mučenky, vanilky, manga, kokosu a marshmallow.
Red + White + Blue Sour
Pivovar: Mortalis Brewing Company
Toto Fruited Smoothie Sour sa vyrába na počesť 4. júla. Varené bolo s partnerským pivovarom Arkane Aleworks z Floridy. Základ tvoria čučoriedky, maliny a madagaskarská vanilka. Disponuje 6% ABV.
Zaujal vás tento článok? Prečítajte si viac príbehov zo sveta piva či konkrétnych pivných štýlov v sekcii blog na webe projektu Maravar sídliaceho v Penzióne Mara v Liptovskom Trnovci.